Är rött kött associerat med hjärt- och kärlsjukdomar?

Hälsa, Kost, Avsnitt 98, ,

En ny metaanalys (forskningsrapport) är ute, som visar att konsumtion av rött kött inte verkar vara associerat med risk för död pga hjärt- och kärlssjukdomar. Karnivorer hurrar och bokar upp alla bord i deras lokala steakhouse. Men vi vill ta detta tillfälle i akt och lyfta vissa aspekter och nyanser med, å ena sidan, överdriven köttkonsumtion och, å andra sidan, kötträdsla.

--

Tidsstämplar

0:00 Intro och snack om den nya metaanalysen om konsumtion av rött kött och risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

2:56 Problemet med att inte se helheten och ha ett svartvitt tänk, t ex att å ena sidan vara rädd för kött eller å andra sidan bara äta kött. Nyanser är viktiga!

8:35 Problemen med att som lekman endast stirra sig blint på studier utan att förstå vad datan egentligen säger.

12:06 Är det köttet eller bristen på grönsaker som är boven?

12:47 Om kött och mättat fett.

14:44 Försök inne hitta dina egna sanningar i allt, hitta en balans och det som fungerar för dig.

19:11 Avsnittets takeaway och avslutande diskussion.

--

Nämnt i podden

Metaanalys: Associations of the consumption of unprocessed red meat and processed meat with the incidence of cardiovascular disease and mortality, and the dose-response relationship: A systematic review and meta-analysis of cohort studies